Slečna v bytě sedící na podlaze

Podlahové topení – výhody a nevýhody

Podlahové topení se těší stále větší oblibě. Nabízí vysoký tepelný komfort a slibuje i úsporu energie. Je ale skutečně tak ideální, jak se zdá? Ať už plánujete novostavbu nebo rekonstrukci, ať už dáváte přednost teplovodnímu nebo elektrickému systému, v tomto článku vám podrobně ukážeme jeho výhody a nevýhody, abychom vám pomohli s vaším rozhodováním.
Podlahové vytápění je systém vytápění, který ohřívá podlahu, čímž se vytváří příjemný a rovnoměrný tepelný komfort v celé místnosti. Existují dva hlavní typy podlahového vytápění:

V tomto typu vytápění proudí teplá voda v plastových nebo kovových trubkách umístěných v podlaze. Trubky bývají uloženy v systémové podložce (speciálně tvarovaném polystyrenu), nebo se přidělávají do běžného polystyrenu. Teplota vody se pohybuje mezi 30 a 50 °C, v závislosti na typu podlahové krytiny a požadované teplotě v místnosti. Podlaha se tak stává velkým radiátorem, který rovnoměrně sála teplo do prostoru. Teplovodní podlahové vytápění je vhodné jak pro novostavby, tak i pro rekonstrukce.

Vodu do sytému podlahového vytápění můžete ohřívat jakýmkoliv zdrojem tepla. Nejčastěji se používají plynové či elektrické kotle, tepelná čerpadla nebo třeba kamna a krby s výměníky.

Elektrické podlahové vytápění se odlišuje od teplovodního variantou instalace. V tomto případě se do podlahy instalují topné kabely, folie nebo rohože. Kabely se běžně umisťují do potěru, ale existují i systémy vhodné pro instalaci pod plovoucí podlahy. Elektrické vytápění se vyznačuje snadnou instalací a je ideální pro menší plochy. Je však důležité počítat s potenciálně vyššími provozními náklady na elektřinu v porovnání s teplovodním systémem. 
dívka se psem na podlaze

Pokud jste se rozhodli pro podlahové vytápění, je třeba tomu přizpůsobit i druh podlahy. Jedním z nejdůležitějších faktorů je tepelná vodivost použitého materiálu. Ta určuje, jak snadno se teplo z topných trubek přenáší do povrchu podlahy a dále do interiéru. Čím je tepelná vodivost materiálu vyšší, tím lépe bude podlahové vytápění fungovat.

Volbu konkrétního typu podlahy určitě zkonzultujte s odborníkem i s prodejcem. Obecně ale lze vybírat z následujících typů.

Keramická dlažba

  • Má vynikající tepelnou vodivost a je tak zdánlivě ideální pro podlahové vytápění. Myslete ale na to, že keramická dlažba je díky své vysoké vodivosti velmi studená a budete tak muset zapínat topení i v době, kdy by vás to u dřevěné podlahy ani nenapadlo. Pokud přesto zvolíte dlažbu do obytných prostor, můžete vybírat ze široké škály barev, vzorů a povrchových úprav.

Kamenná dlažba

  • Přírodní kámen, jako je mramor nebo žula, má také vysokou tepelnou vodivost a je ideální pro luxusní interiéry. Platí zde ale stejné omezení, jako u keramické dlažby.

Vinylové podlahy

  • Lepené vinylové podlahy s HDF nosnou deskou jsou pro podlahové vytápění ideální. Mají dobrou tepelnou vodivost, jsou odolné proti vlhkosti a jsou přirozeně teplé.

Dřevěné podlahy

  • Vícevrstvé lepené (sendvičové) podlahy s nášlapnou vrstvou z masivního dřeva o tloušťce do 20 mm jsou také vhodné pro podlahové vytápění. Je ale důležité zvolit dřevo s dobrou tepelnou vodivostí, jako je dub, buk nebo javor. Pozor ale na to, že musí jít o tenké lepené podlahy. Naopak klasické prkenné podlahy, které mají velmi dobré izolační vlastnosti, nejsou pro podlahové vytápění vhodné vůbec.

Koberce

  • I když budete mít sebevhodnější podlahu a dáte na ní tlustý koberec, podlahové topení nebude pořádně fungovat. Proto je lepší používat kusové koberce a většinu podlahy nechat volnou.

Prkenné podlahy a parkety

  • Klasické dřevné podlahy nebo parkety nejsou pro podlahové vytápění vhodné hned z několika důvodů. Dřevo totiž vždy reaguje na změny teplot a vlhkosti v místnosti a v podlaze se tak mohou tvořit spáry nebo dřevo může měnit svůj tvar. Prkenné podlahy bývají poměrně silné a silně izolují – to způsobí velmi pomalé prohřátí místnosti. U dřevěných podlah se doporučuje maximální tloušťka 12 mm.

Korkové podlahy

  • Korkové podlahy mají vysoký tepelný odpor (= dobře izolují) a proto se jim také raději vyhněte.
dívka s laptopem na podlaze
Podlahové vytápění je stále populárnější volbou pro nové stavby i rekonstrukce starších domů. Nicméně, jako každý systém, i podlahové vytápění má své výhody a nevýhody. Pojďme se na ně nyní podívat.
  1. Rovnoměrné teplo: Podlahové vytápění poskytuje rovnoměrné teplo po celé místnosti. Na rozdíl od radiátorů, které vytvářejí konvekční proudění, podlahové vytápění teplo šíří ze všech stran, což znamená, že v místnosti nejsou žádná chladná místa.
  2. Úspora energie: Podlahové vytápění je velmi efektivní způsob, jak vytápět dům. Teplá voda proudí skrz trubky umístěné pod podlahou, což znamená, že teplo se šíří rovnoměrně a není nutné vytápět vzduch tak vysoko jako u radiátorů. Zároveň díky tomu, že vám bude teplo na nohy, nebude nutné ohřívat vzduch na tak vysokou teplotu, jako u vytápění radiátory.
  3. Komfort: Podlahové vytápění je velmi pohodlné. Teplá podlaha je příjemná na dotek a poskytuje příjemné prostředí pro chůzi bosou nohou.
  4. Tichý provoz: Na rozdíl od radiátorů, které mohou být hlučné, je podlahové vytápění naprosto tiché a nepřerušuje tedy klid v domě.
  5. Estetické hledisko: Díky absenci radiátorů bude váš interiér působit čistším a elegantnějším dojmem.
  6. Zdravější prostředí: Teplý vzduch proudící z radiátorů vysouší vzduch, což může způsobit suché oči, nos a ústa. Navíc když pustíte radiátory po delší době nečinnosti, bude se vám z nich vířit prach. To u podlahového vytápění nehrozí.
  1. Náklady na instalaci: Instalace podlahového vytápění může být dražší než instalace radiátorů.
  2. Omezená kompatibilita s některými druhy podlah: Podlahové vytápění není kompatibilní se všemi druhy podlah. Například dřevěné podlahy mohou být poškozeny teplotními změnami, což znamená, že mohou být nevhodné pro použití s podlahovým vytápěním.  o ale neplatí u plovoucích dřevěných podlah sendvičového typu, které se naopak pro podlahové vytápění hodí skvěle.
  3. Opravy: Opravy podlahového vytápění mohou být obtížné a dražší než opravy radiátorů. Pokud dojde k poškození hadice, je obtížné poškození nalézt a často se musí odstranit prakticky celá podlaha.
  4. Délka čekání na teplo: Vyhřátí místnosti trvá u podlahového vytápění déle než u radiátorů. Je to způsobeno tím, že teplo se musí rozšířit přes celou skladbu podlahy.
  5. Neusušíte si mokré boty: Pokud jste zvyklí sušit na topení boty, oblečení nebo cokoliv jiného, u podlahového vytápění máte smůlu.
termostat

Pokud se rozhodnete pro teplovodní podlahové vytápění, máte několik možností, jak vodu v systému ohřívat. 

 Plynový kotel

  • Výhody: Nízké provozní náklady, široká dostupnost plynu.
  • Nevýhody: Vyšší pořizovací náklady na kotel, nutnost komínu.

Elektrokotel

  • Výhody: Snadná instalace, nízká údržba, ekologická varianta.
  • Nevýhody: Vyšší provozní náklady závislé na ceně elektřiny.

Tepelné čerpadlo

  • Výhody: Velmi energeticky efektivní, nízká provozní cena, ekologická varianta.
  • Nevýhody: Vyšší pořizovací náklady, nutnost instalace venkovní jednotky (v závislosti na typu čerpadla).

Krb s výměníkem

  • Výhody: Příjemná atmosféra díky ohni, nízká cena paliva, nezávislost na externích zdrojích energie.
  • Nevýhody: Nutnost manuálního přikládání, náročnější údržba, lokální vytápění.

Solární ohřev

  • Výhody: Ekologická varianta, nízká provozní cena, nezávislost na externích zdrojích energie.
  • Nevýhody: Vyšší pořizovací náklady, závislost na slunečním svitu, nutnost zásobníku teplé vody.

Hybridní systémy

Kromě výše zmíněných jednotlivých zdrojů ohřevu vody si můžete zvolit také hybridní systém. Ten v sobě kombinuje dva nebo více zdrojů tepla, čímž získáváte výhody obou a minimalizujete nedostatky. Časté kombinace jsou:

  • Plynový kotel + tepelné čerpadlo: Tepelné čerpadlo funguje jako hlavní zdroj v období s mírnými teplotami, zatímco plynový kotel mu asistuje v době chladnějšího počasí, kdy je jeho efektivita nižší.
  • Kotel na biomasu + solární ohřev: Kotel na biomasu, například peletový, zajišťuje primární ohřev v chladných měsících, zatímco solární panely přispívají k ohřevu vody v období, kdy je dostatek slunečního svitu.

Hybridní systémy jsou vhodným řešením pro ty, kteří hledají maximální energetickou účinnost, ekologickou variantu a zároveň chtějí snížit závislost na jednom zdroji tepla.

Pokud zvažujete hybridní systém, je důležité se poradit s odborníkem, který posoudí vaše konkrétní potřeby a navrhne nejvhodnější kombinaci zdrojů ohřevu vody pro vaše podlahové vytápění.

Při instalaci podlahového vytápění hraje klíčovou roli výběr vhodné stěrky. Ta musí zajistit rovný a hladký povrch pro pokládku podlahové krytiny a zároveň odolávat tepelným změnám a vlhkosti.

Samonivelační stěrky se snadno aplikují a samy se roztečou do roviny, a jsou ideální volbou pro domácnosti. Cementové stěrky vynikají pevností a odolností, a proto se hodí do prostor s vysokým provozem, například do dílen a kanceláři. Epoxidové stěrky představují nejpevnější a nejodolnější variantu, která najde uplatnění zejména v průmyslových objektech a ve vlhkem zatížených prostředích.

Kvalitní stěrky by měly být dostatečně tepelně vodivé, aby byl přenos tepla z podlahového vytápění do povrchu podlahy efektivní. Měly by být flexibilní, aby zvládaly tepelné změny a nepraskaly a zároveň by měly být odolné proti vlhkosti, jako prevence proti plísním.

  • Teplovodní: Voda ohřátá kotlem, tepelným čerpadlem nebo jiným zdrojem cirkuluje v trubkách v podlaze.
  • Elektrické: Topné kabely nebo rohože umístěné v podlaze generují teplo.

Výhody:

  • Komfortní a rovnoměrné rozložení tepla
  • Energetická úspora
  • Zdravější prostředí (nevíří prach)
  • Neviditelnost systému

 

Nevýhody:

  • Vyšší pořizovací náklady
  • Doba náběhu
  • Náročnější regulace
  • Nevhodné pro nízkoenergetické a pasivní domy s tepelným čerpadlem
  • Plynový kotel
  • Elektrokotel
  • Tepelné čerpadlo
  • Krb s výměníkem
  • Solární ohřev
  • Hybridní systémy (kombinace dvou a více zdrojů)
Teplota vody se obvykle pohybuje mezi 30 a 50 °C, v závislosti na typu podlahové krytiny a požadované teplotě v místnosti.
Ano, podlahové vytápění je vhodné pro alergiky, protože nezpůsobuje víření prachu a alergenů.
  • Nevhodná volba typu a zdroje ohřevu
  • Nesprávně dimenzovaný systém
  • Nedostatečná izolace
  • Chyby v rozložení trubek
  • Nevhodná podlahová krytina
Při správné instalaci a údržbě může podlahové vytápění vydržet desítky let.
Doporučujeme se obrátit na odborníka, například instalatéra, projektanta nebo topenáře, který vám pomůže s výběrem optimálního systému pro vaše individuální potřeby a zajistí kvalitní instalaci.
Ano, v České republice existují dotační programy, které podporují instalaci energeticky úsporných systémů vytápění, včetně podlahového vytápění. Informace o aktuálních dotacích naleznete na webových stránkách Ministerstva životního prostředí nebo Státního fondu životního prostředí.